lunes, 27 de septiembre de 2010

COM RESLDRE PROBLEMES?

A fi d’orientar-te en la tasca de resolució de problemes (d’ones i MHS) exposem les següents pautes:

•Llig atentament l'enunciat. No podem deixar escapar cap detall, per descomptat sempre hi ha paraules o dades que són molt importants, per això s'han de remarcar.

•Escriu les dades numèriques amb les seues unitats (es recomana utilitzar el SI, però pots fer ús d’altres unitats de forma coherent) que podem extreure de l'enunciat. Classifica el tipus de problema: MHS; MOH; PROPIETATS D’ONES...

•Aclareix què se'ns demana?Tal vegada en un enunciat hi ha més d'una pregunta, per això cal planificar l'ordre de resolució (què fer en primer lloc? Quina informació cal per respondre la pregunta? Com obtindre la informació necessària?...). Sobretot, en finalitzar-ho, no t'oblides de comprovar que has contestat totes les preguntes en l'ordre que s'han plantejat.

•Fes un dibuix esquemàtic sobre la situació que planteja l'enunciat. Aquest esquema ha d'incloure els valors de les magnituds conegudes i, a més a més, els símbols de les incògnites, és a dir, que siga un croquis útil per resoldre el problema.

•Fes una previsió del resultat del problema (quin interval de valors és el més lògic i fins i tot el més probable), sens dubte tot fenomen físic té unes quantitats previsibles i lògiques.

•Descriu, mentalment o per escrit, el problema i planifica les diferents etapes del procés de resolució , això és, decidir que fer abans i després. Pots utilitzar diagrames, on s'indiquen pas a pas el procés, i cal diferenciar les diferents etapes amb apartats.

•Realitza els càlculs amb cura i sempre utilitza les unitat adients, per descomptat que tota magnitud té la seua unitat adient. D'altra banda les unitats de totes les magnituds han de ser coherents amb el sistema d'unitats de referència. Recorda que la fase cal expressar-la en radiants. Per això, per fer càlculs amb la calculadora utilitza el MODE RAD.

•Analitza el resultat obtingut. Ha de ser del tot coherent amb l'enunciat i la situació, alhora que ha d'estar d'acord amb la previsió feta. Si aquesta anàlisi és negativa aleshores cal localitzar les possibles errades o intentar un altre procediment de resolució.

•Dona el resultat obtingut amb les unitats corresponents, i fes una valoració d’aquest.

Un possible diagrama de flux del procés és:

image

No obstant això, recorda que la millor eina és la pràctica i l’anàlisi. En conseqüència, fes molt problemes i analitza-los. Pregunta dubtes i assenyala les errades. Recorda que de les errades cal aprendre. Per això, cal reflexionar quina és l'errada i perquè s’ha fet.

Sort, i a treballar!