domingo, 3 de octubre de 2010

Respostes de les preguntes de l’activitat de Galileu

 

reclamar atenció

Les deu preguntes de classe:
1)    Quin és el fonament del coneixement científic per a Galileu (de mal nom, “el disputes”)?
No acceptar cap afirmació fonamentada en l’aspecte que presenta una cosa a diferència, i fins i tot en oposició, del seu ésser veritable (APARENÇA). Per això, cal exigir que tota afirmació siga demostrable i contrastable mitjançant experiments reproduïbles.
2)    Per què es fonamental la mesura per desenvolupar la nova ciència?
Per proporcionar una eina per valorar i analitzar les afirmacions sobre el funcionament de la naturalesa, rebutjant les afirmacions no verificades mitjançant experiments (observacions quantitatives en condicions controlades i reproduïbles)
3)    Per què les idees de Copèrnic eren problemàtiques?
Per oposar-se al model geocèntric d’Aristòtil accepta com a dogma (principi fonamental, veritat universal i indiscutible o afirmada com a tal) per l’església. Per la qual cosa, qüestionar i argumentar en contra d’aquestes idees dogmàtiques era considerat una heretgia (defensar idees rebutjades per l'autoritat eclesiàstica) i, fins i tot, condemnades a la mort en la foguera, cosa que va passar a Giordano Bruno en l’any 1600.
4)    Com va defensar Galileu les noves idees de Copèrnic?
Mitjançant la divulgació de les observacions realitzades pel telescopi (observacions experimentals) i que no podien explicar-se per la teoria geocèntrica. Així, per exemple va observar gran quantitat d’estrelles noves, el relleu de la lluna amb muntanyes i “mars”, les fases del planeta Venus entre altres coses. D’altra banda, va argumentar la possibilitat física del moviment terrestre, en oposició del principi fonamental geocèntric del seu respòs.
5) Per què Galileu considerava tan important divulgar les noves idees?
En primer lloc, per difondre els nous descobriments a tothom. Després per contrastar i argumentar les seues idees amb altres persones interessades, “comunitat científica”, a fi d’establir els principis que expliquen el funcionament de la naturalesa.

6)    Per què un monjo va declarar “les matemàtiques són l’obra del diable”? La “ciència” és bona o dolenta?
Per utilitzar el raonament matemàtic per defensar idees oposades al dogma vigent, la qual cosa recorda que era considera una heretgia. A més a més, els raonaments matemàtics eren difícils de debatre i de negar, la qual cosa impossibilitava la imposició d’arguments sense lògica o amb manca de coherència.
7)    Les idees científiques poden aturar-se i prohibir-se?
No, perquè aquestes idees es fonamenten en l’experimentació i l’anàlisi que no es pot manipular. Al llarg del temps, s’ha comprovat que, fins i tot, prohibint la difusió i recerca de les idees científiques aquestes es manifesten.

8)    Per què creus que van jutjar a Galileu?
Per argumentar la falsedat de les idees imposades per les autoritats eclesiàstiques, les quals eren considerades com a principis inqüestionables, per interpretar-los com a la paraula de Déu (exposada a la Bíblia). Per això, els defensors dels dogmes utilitzen l’autoritat i la intolerància per imposar-se als arguments raonats.

9)    Quins són els enemics del coneixement científic?
La ignorància, la por i la intolerància. El coneixement científic es fonamenta en el dubte i la recerca de respostes argumentades i contrastades per experiments, que tots i totes poden comprovar.

10) Per què fan falta molts Galileus (homes i dones) emprenedors, imaginatius i audaços que continuen lluitant per defensar la raó, front la intolerància? Com es pot defensar la raó? Quin és l’objectiu de la recerca del coneixement científic?

Observatory-01